Jak správně rozpálit gril? Žhavý tip pro vás!

Víte, jak se správně pustit do grilování? Nakoupit maso, vyrobit skvělé marinády a naladit se na správnou notu. To je jeden pohled - z toho druhého je ale potřeba připravit i samotný gril. A samozřejmě také materiál k podpalu grilu. Pojďme si tedy o této kapitole říct něco bližšího.

Gril Vulcanus MasterChef Punčochář DEHO

Při výběru grilu je jedno z důležitých rozhodnutí volba typu grilu. A to nemyslíme tvarově či designově, ale z hlediska podpalu a energie. Můžete vybírat grily plynové, elektrické, na dřevo či dřevěné uhlí. Za nás můžeme jednoznačně doporučit grily na dřevo a dřevěné uhlí. S nimi je totiž grilování opravdu zážitek a s plápolajícími plamínky ohně a létajícími jiskřičkami se grilování stane skvělou vzpomínkou.

Pokud tedy máte gril na dřevo nebo na dřevěné uhlí, tak je velmi důležité postupovat správně při jejich rozpalování. Aby vše proběhlo v pořádku a nemuseli jste se trápit nekonečným dýmem a obtěžujícím procesem, tak tu pro vás máme připravených pár tipů.

Dřevěné uhlí v grilu Big Green Egg DEHO

Tip 1. - Vyberte správné palivo ke grilování

Ono to není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Není dřevo jako dřevo a uhlí jako uhlí. Pokud máte gril na dřevo, a za nás jednoznačně doporučujeme skvělý gril Vulcanus, tak vybírejte tvrdé dřevo. Suché, bez nánosu smůly a mechů. Dostatečně suché dřevo vám zajistí kontinuální a stabilní hoření, proto vybírejte dřevo, jehož zbytková vlhkost nepřesahuje 20 %. Pokud chcete přesnější tip, tak se zaměřte na bukové, dubové nebo jasanové průmyslově sušené dřevo.

Že máte gril na dřevěné uhlí a tady je jedno, jaký pytel zrovna v obchodě vyberete? Hned vás opravíme - je to právě dřevěné uhlí, které vašim pokrmům dodá tu jedinečnou vůni. Čím kvalitnější složení, tím výraznější vůně, která ulpívá na grilovaném jídle. Proto je tolik oblíbené dřevěné uhlí Big Green Egg, které v sobě kombinuje hned několik druhů dřeva. To, které se vyznačuje dlouhodobějším hořením a takové, které svým aromatickým složením zaručí nezapomenutelný zážitek.

Čistič grilu Big Green Egg DEHO

Tip 2. - Připravte si gril

Že už jste se chystali hodit to do grilu? Tak to ještě chvíli počkejte. Nejprve je potřeba gril omýt a nachystat. Není nic horšího než zapálit gril, kde jsou zbytky z minulého grilování. Ta chvíle, než se omastek a odřezky vypálí, je doslova utrpením. Proto gril vezměte pěkně z gruntu - zbavte se pomocí různých čističů a kartáčů zbytků, oprašte a umyjte no a na závěr kovové části, které přijdou do styku s potravinami jemně potřete olejem. Vytvoříte tak ochranný film, který zaručí dlouhodobější údržnost grilu.

Plynový rozpalovač grilu DEHO

Tip 3. - Pomocníci pro rozpálení grilu

Když už máte připravený gril i palivo, tak dřevo nebo uhlí rozmístěte a podpalte. U dřeva se doporučuje vytvářet pyramidu - polena délky cca 33 cm (samozřejmě s ohledem na velikost vašeho grilu) oklepejte od zbytků kůry či jiných nečistot a skládejte tak, aby na dně vznikl malý "úkryt". Tam schováte rozpálené třísky nebo podpalovač, které plápoláním vzhůru zapálí celou hromadu.

A nezapomeňte - vzduch! Kyslík je pro oheň nezbytně potřeba, proto při rozpalování vždy zajistěte dostatečný přívod vzduchu.

U dřevěného uhlí opatrně rozmístěte jednotlivé kousky na jednu hromadu a tu zapalte. Často se pro rozpálení dřevěného uhlí volí podpalovací komín, kam nasypete uhlí a v něm se jednoduše rozpálí všechny uhlíky. Potom ale dávejte pozor při umístění rozpáleného uhlí do grilu. Při rozpalování si můžete pomoct různými plynovými rozpalovači.

Skvělým pomocníkem při rozpalování je Looftlighter. Elektrický podpalovač, který hromadu uhlí rozpálí doslova do minuty. Stačí zapojit do el. sítě, přiložit k uhlí a zapnout. Během několika sekund uvidíte jemné jiskřičky, které začínají odlétávat. V tu chvíli Looftlighter nadzvedněte a nechte pořádně rozpálit i zbývající uhlíky. Podívejte se na video, jak je práce s tímto pomocníkem jednoduchá.

 

Tip 4. - Udržujte stabilní teplotu při grilování

Ve chvíli, kdy máte rozpáleno, tak mírně omezte přívod vzduchu, aby se dokonale rozhořele všechno palivo. Například gril zaklopte víkem. No a to je vlastně všechno! Teď už stačí jen udržovat stabilní teplotu a nijak moc se v dřevu nebo uhlí "nevrtat". Kvalitní rozpálení je dostačující a zajistí kontinuální hoření a sálání tepla. Vy jen hlídejte stabilní teplotu - tím zajistíte i rovnoměrnou spotřebu paliva.

Grilování s grilem Big Green Egg DEHO

Tohle jsou základní pravidla, která vám zajistí dokonalý zážitek z grilování. Nejenže ušetří práci, ale také pomůžou vaší peněžence, protože nebudete muset platit za obrovskou spotřebu dřeva nebo uhlí.

Inspirujte se grily z naší nabídky! Skvělá párty tak může začít.

Grily Vulcanus    Grily big green egg